Výroba žvýkaček
12. 5. 2008
Jak se dělá žvýkačka
2008-04-14
Autor: Markéta Konopová
Docela malý kousek neúhledně rozžvýkané různobarevné hmoty se stal fenoménem po celém světě. Zatímco v dnešní době je žvýkačka běžnou součástí našich životů a úplně samozřejmě si ji kdykoli v jakémkoli množství zakoupíme, v minulosti se o ni davy doslova praly a nebyla vždy běžně k dostání.
Z čeho se žvýkačka vyrábí?
Základ tvoří pět základních složek:
- gumový základ,
- cukr anebo náhražka cukru (tzv. žvýkačky bez cukru),
- obilný sirup,
- změkčovadla,
- dochucovací látky.
Jak se žvýkačka vyrábí?
- gumový základ je rozpuštěn při teplotě vyšší 100°C;
- poté se gumový základ filtruje a pomocí centrifugy se ještě oddělí od nežádoucích látek;
- stále ještě horký základ se přelije do nádrží, ve kterých se mísí s cukrem (v případě žvýkačky bez cukru se sladidlem). Právě množství cukru či sladidla určuje, jak bude žvýkačka křehká;
- dále se přidá glukóza a kukuřičný sirup (o kterém jsem se zmiňovala již výše);
- předposlední skupinu látek tvoří různá změkčovadla, barviva, příchuti a konzervační látky;
- nakonec se vzniklá hmota „již podobna rozpuštěné žvýkačce“ nalije do příslušných forem a chladí se. Přibližně o uplynutí 24h se žvýkačky ještě nalakují, ponoří do lázně z tekutého cukru, je-li třeba, obarví se a pokryjí vrstvou vosku (polštářkové žvýkačky);
- žvýkačka je hotova.
žvýkačka
(jana, 4. 2. 2011 15:15)