Makový koláč
Ingredience:
500 g polohrubé mouky, špetku soli, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lžičku skořice, strouhanou kůru z citronu, 50 g cukru, 1 kostku droždí, 250 ml vlažného mléka a 125 g změklého másla.
Náplň:
175 ml mléka, 50 g cukru, 250 g mletého máku, 1 vejce, 1 žloutek, 3 cl likéru a 1 bílek. Smícháme mouku, sůl, vanilková cukr, skořici, citrónovou kůru a 25 g cukru.
Postup:
V mléce rozpustíme 25 g cukru a droždí, necháme 10 minut v klidu. Kvásek s máslem přidáme k mouce a uhněteme těsto. Poprášíme moukou, přikryjeme a necháme kynout. Na náplň svaříme mléko, přidáme cukr a mák, za stálého míchaní krátce povaříme a necháme vychladnout. Vmícháme vejce, žloutek a likér. Z těsta vyválíme obdélník velký asi 45×30 cm, potřeme jej bílkem. Na těsto rozprostřeme makovou nádivku a nakrájíme pruhy široké 5 cm. Rozvírací formu o průměru 26 cm vyložíme pečícím papírem. Jeden pruh stočíme a posadíme na střed formy, postupně obtáčíme všechny pruhy. Necháme 15 minut vykynout a pečeme asi 55 minut. Upečený koláč rozdělíme na dvanáct kousků.